Ohjeita kisoihin valmistautuvalle

ENNEN KILPAILUA:

Kilpailulisenssi:

Varmista, että kilpailulisenssisi on kunnossa.

Varusteet:

- Tarkista luistinten kunto. Luistimet voi teroittaa vielä noin 2 viikkoa ennen kisoja, mutta ei enää kilpailuviikolla. Likaiset tai kolhiintuneet luistimet pitää maalata ja likaiset nauhat pitää pestä.

- Tarkista myös, että luistinten ruuvit ovat kireällä.

- Tarkista, että kilpailupuku ja sukkahousut/trikoot ovat puhtaat ja ehjät.

 

1. Kilpailupaikalle tullaan hyvissä ajoin. Mikäli kilpailussa on harjoitus, siihen osallistumisesta sovitaan valmentajan kanssa (harjoituksia ”isommissa kilpailuissa” – kansalliset sarjat, SM-sarjat).

- kilpailuun tullaan n. 1 h ennen oman ryhmän alkamisaikaa - näin varmistetaan riittävä aika, mikäli kilpailu on esim. edellä aikataulusta. Tarkemman tuloajan ilmoittaa valmentaja, kun kilpailujen aikataulu/luistelujärjestys ovat selvillä.

- kilpailupaikalle tultaessa ilmoittaudutaan kisojen info-pisteellä (usein heti ulko-ovien jälkeen) sekä käydään ilmoittautumassa valmentajalle - näin toimessa oleva valmentaja tietää luistelijan tulleen ja että kaikki on ok.

- Kisamusiikki voidaan pyytää kisasta riippuen, joko etukäteen .mp3-tiedostona sähköpostilla tai kisapaikalle cd-levyllä. Kisamusiikista tulee aina olla mukana myös varalevy cd:llä.

Jos kisamusiikit on lähetetty etukäteen, niitä ei yleensä kerätä kisapaikalla. Musiikki tulee kuitenkin ottaa itse mukaan myös cd-levyllä, joka annetaan kisan ajaksi valmentajalle varalevyksi. Jos kisajärjestäjän käytäntö on kerätä varalevyt annetaan ne järjestäjille.  

Jos taas musiikki on pyydetty mukaan CD:llä info-pisteellä on yleensä laatikko/kori, jonne oma kisamusiikki jätetään (päällä lukee ”soitettavat musiikit” tai ”kisamusiikit” tms.) – musiikkikori voi joskus löytyä myös pukukoppien läheisyydestä. Kisamusiikista tulee aina olla mukana myös varakopio, joka annetaan valmentajalle kisan ajaksi. 

 

2. Mukaan verryttelyä varten tarvitset: lenkkarit, hyppynarun, piruettilusikka, verkkarit mikäli on tarpeen.

- verryttelyyn lähdön (aloittamisen) ajan kertoo valmentaja. Verryttelyaika on n. 20 min.

- selvitä, kummalla puolella kaukaloa istuvat tuomarit ja mieti läpi ohjelmasi niin, että esiinnyt tuomareille päin.

- Verryttelyn jälkeen kannattaa käydä vessassa, mikäli yhtään sellainen olo...!

 

3. Kilpailua varten:

-  luistimet, kilpailupuku (+aluspuku) ja puvulle henkari ja siisti pukupussi, kilpailusukkahousut (+varasukkahousut), OTK fleece - ei hupparia! Ehjät ja siistit sormikkaat (verryttelyyn).

- tarpeeksi pienet alushousut, ettei näy kisapuvun alta

- myös varanarut luistimiin on hyvä pakata kisakassiin mukaan!

- jos luistimiin laitetaan sukat kisasukkisten päälle, pitää sukkien olla hyvät – ne eivät saa pursuilla luistimesta tai tehdä makkaroita!

- kilpailusuorituksessa ei käytetä sormikkaita, elleivät ne ole kilpailuasuun suunniteltu ja valmentajan hyväksymät

- alkuverryttelystä tullaan n 15-20 min ennen jääverryttelyn alkamista pukuhuoneeseen – näin ehdit rauhassa laittaa kisapuvun päälle, sitoa luistimet huolellisesti sekä kohentaa kampausta.  

- kilpasuorituksen jälkeen käydään tekemässä loppuverryttely - pientä hölkkää + venyttelyt (n 10-15min)

- vanhemmilta on pääsääntöisesti kielletty pukukoppeihin ja kentän laidalle meneminen – luistelijat pärjäävät siellä vallan mainiosti kisoihin lähteneen valmentajan kanssa! Monesti vanhemmat hyvää tarkoittavalla ”hössötyksellään” vain häiritsevät luistelijan ja valmentajan kisaan keskittymistä! Vanhempien tehtävä on kannustaa katsomossa!

 

4. Musiikit:

- jokaisella luistelijalla tulee olla omat CD:t mukana: varsinainen kilpailu-CD sekä vara- CD mahdollisia laitteista johtuvia ongelmia varten.

- CD-levyn kanteen merkitään:

-Luistelijan nimi ja seura (OTK)

-kilpailusarja ja luistelijan syntymävuosi

-musiikin pituus (ja musiikin nimi)

Varmista kotoa lähdettäessä että kotelossa on oikea cd ja että levy toimii...

- Valmentaja ei kuljeta varamusiikkeja mukanaan vaan ne on jokaisen luistelijan itse huolehdittava.

- Muista myös ottaa omat kisa CD:t mukaan kotiin lähtiessäsi. Levyt tuodaan ”Soitetut musiikit”-laatikkoon, joka on usein kisojen info-pisteen luona tai pukukoppien läheisyydessä.

 

5. Muuta:

Ompelupaketti:

On hyvä pitää kilpapuvun pukupussissa pieni ompelupaketti. Jos sattuu katastrofi (esim. puku repeää, olkain irtoaa tms.) on apu lähellä.

Kampaus:

Kampaus on hyvä tehdä valmiiksi jo kotona. Sen tulee olla siisti ja tukevasti tehty – ”koepompi” kotona, että kampaus varmasti pysyy myös verryttelyn ajan kasassa! Kisakassiin voi laittaa mukaan hiuskiinnettä, harja ja pinnejä (ja kimalletta!) kaiken varalta.

Meikit:

Mahdollinen meikki laitetaan valmiiksi kotona, mutta niiden kohennusta varten voi mukaan ottaa kisakassiin esim. luomivärin, poskipunan ja huulikiilteen.

Eväät:

Kilpailukassiin on myös hyvä laittaa eväät. Jotain pientä suuhunpantavaa, esim. hedelmälohkoja, joista saa energiaa ennen suoritusta – ei herkkuja! Lisäksi vesipullo vedellä täytettynä janoon – ei mehuja, ei limuja!

Fleece-peitto:

Mukaan koppiin voit ottaa myös pienen fleece-peiton, jonka päällä on hyvä istua – peitto suojaa myös kisasukkiksia ja –pukua tarttumasta pukukoppien puupenkkeihin!

 

6. Käyttäytyminen:

- Ennen kilpailua annetaan rauha jokaiselle henkilökohtaiseen valmistautumiseen. Jos itse haluaa ”sinkoilla ja pulista”, pitää muistaa että ehkä toinen haluaa hiljaisuutta ja omaa rauhaa keskittymiseen.

- Kisapaikalla pidetään myös omat tunteet kurissa. Näin annetaan mahdollisuus muille kilpailijoille keskittymisrauhaan. Hyväksi urheilijaksi kasvaa, kun osaa kannustaa ja tsempata kaveria, vaikka itse olisikin pettynyt suoritukseensa. Kun iloitsee toisen onnistumisesta niin saa kokea muilta samaa kun itse onnistuu.

- Katsomossa ollaan ”kimpassa on kivaa”-meiningillä ja kannustetaan yhdessä seuran luistelijoita! Se näkyy muille ja tuo iloisen ja reilun tunteen meistä ja seurastamme!

- Valmentajalle tulee ilmoittaa kotiinlähdöstä – ennen kotiinlähtöä on myös kohteliasta kiittää valmentajaa päivästä!

- Jos poistut ennen kilpailun loppua, sovi kaverin kanssa tulospaperin, erittelyn tms. ottamisesta puolestasi. Ja toimi itse samoin, jos sinulta tätä pyydetään.

 

Vielä:

  • Voit tehdä itsellesi oman ”kisalistan”, johon kirjaat ylös kisoissa tarvittavat välineet. Kisalistasta on helppo tarkistaa mukaan otettavat tavarat, kun pakkaa tavaroita ja valmistautuu lähtöön.
  • Tavaroiden pakkaaminen ei myöskään ole vanhempien tehtävä, he eivät luistele. Itsenäiseen kilpailusuoritukseen ja sen hallintaan vaikuttaa kohentavasti, kun opettelee itse vastaamaan omista asioistaan ja tavaroistaan.

JA TÄRKEIN: NAUTI ESIINTYMISESTÄ !